Mindre fetma skulle gynna alla


Mindre fetma skulle gynna alla


Alla människor vet att det inte bara är USA som lider av problem angående överviktiga människor och fetma. Detta är ett snabbt växande problem även i Sverige och det kostar fruktansvärt mycket pengar, samtidigt som både drabbade och utomstående lider av det.

Under de senaste 20 åren har fetman nästan fördubblats i Sverige, vilket innebär att 500000 människor idag lider av fetma och 2 miljoner av övervikt. Skrämmande är också att fetman hos barn snabbt ökar. Konsekvenserna för eventuell oförändring kommer resultera i att Sveriges utbildnings - och kunskapsnivå kommer att sjunka, då fetma bl.a. resulterar i minskad inlärningsförmåga och ökad trötthet, medan kostnaderna för sjukvård och förtidspensioner kommer att öka.


Redan idag ligger sjukhuskostnaderna för personer med fetma på 3 miljarder om året, dessutom är kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspension av dessa människor är exakt lika stor (Halén 2003, s. 1-2). Dessa pengar kunde Sverige spenderat på mycket nödvändigare saker, t. ex genom satsa på fritidsställen och olika trygg - och hjälpföreningar för ungdomar, vilket skulle vara ett försök att få ungdomskriminaliteten att minska.

De drabbade personerna i fråga skulle återfå sin normala vardag, och slippa bl.a. diabetes, humörsvängningar, ledvärk, hjärtsjukdomar och arbetslöshet som är några få av de biverkningar som fetma medför.(Halén 2003, s. 1-2).


Att erbjuda behandling till människor med fetma skulle naturligtvis resultera i stora kostnader och mycket stort engagemang, men faktum är att vi i längden kommer att tjäna på ett sådant projekt både vad gäller pengar, kunskap, medellivslängd och förhoppningsvis inom dem områdena vi istället kan använda de pengar som idag förloras på grund av fetman.


Stor del av fetman och övervikten beror på att vi idag lever med stor stress i vardagen, vilket lätt resulterar i onyttiga snabbmatsköp, (sjukvårdsrådgivningen 2005) men denna bortförklaring är inte tillräckligt övertygande med tanke på vad följderna i samhället blir. För det första finns det minst ett nyttigt alternativ att välja i alla snabbköp nuförtiden och för det andra måste man ta ansvar för sig själv och samhället genom att planera sin tid så att man hinner laga lämplig mat. T. ex kan man ägna en ledig dag åt att tillaga mat för hela veckan som man sedan fryser in, lätt som en plätt!


Ett smalare Sverige skulle alltså inte bara gynna de drabbade personerna, vilka skulle må bättre både fysiskt och psykiskt, utan hela Sverige och dess befolkning genom bl.a. högre utbildningsnivåer och pengasatsningar på saker som verkligen behöver förbättras i samhället.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0